Janssen Pharmaceutica van start met het eerste industriële warmtenet van de vierde generatie in Vlaanderen.

Warmtenetten worden, ook in Vlaanderen, een belangrijk element om de klimaatdoelstellingen te bereiken. Alle huidige en geplande warmtenetten in Vlaanderen zijn van de 2de en 3de generatie. Een warmtenet van de 4de generatie op industriële schaal is een primeur voor Vlaanderen.

Wat is een warmtenet van de 4de generatie? De 1ste generatie warmtenetten gebruiken stoom, betonnen leidingen en één centrale warmtebron. De 2de generatie gaat een stapje verder en gebruikt water onder hoge druk, betonnen leidingen en één centrale warmtebron. De 3de generatie werkt met warm water tot 100°C, geïsoleerde leidingen en één centrale warmtebron. Een warmtenet van de 4de generatie ten slotte maakt intelligent gebruik van duurzame energiebronnen, water op lagere temperaturen en geïsoleerde leidingen. Dankzij het aanwenden van water op lagere temperaturen kunnen restwarmte en hernieuwbare warmte perfect benut worden. Door de intelligente sturing van het gehele systeem wordt zoveel mogelijk energie uit het verwarmingswater gehaald.

De bedrijfssite in Beerse is de grootste Janssen site in België. Het bedrijf doet er aan onderzoek en ontwikkeling, heeft er twee farmaceutische fabrieken en huisvest er tal van globale ondersteunende diensten, samen goed voor een populatie van ongeveer 4.000 medewerkers. Janssen telt in België in totaal meer dan 5.200 medewerkers, verspreid over verschillende sites in Beerse, Geel, Olen, Merksem en La Louvière.

Ondanks doorgedreven inspanningen voor energiebesparing verbruikt Janssen in België even veel electriciteit als 38.000 gezinnen. Onlangs kondigde het bedrijf aan fors te investeren in het gebruik van diepe aardwarmte. Door aardwarmte te combineren met het warmtenet zal de CO2 uitstoot van Janssen in België 30% (!) kunnen dalen.

CEO Stef Heylen: “Dankzij een combinatie van het warmtenet met binnenkort het gebruik van aardwarmte kan Janssen jaarlijks 15.900 ton CO2 besparen. Hiermee werken we volop mee aan het realiseren van de klimaatdoelstellingen. Tegen 2050 zullen al onze gebouwen voorzien worden van 100% hernieuwbare energie.”

Minister Bart Tommelein, Vlaams minister van Energie: “Een warmtenet dat groene warmte vervoert, past perfect in de filosofie van het Vlaamse Warmteplan. Janssen Pharmaceutica bewijst vandaag dat het kan: diepe geothermie verbinden met een warmtenet. Dat de warmte met verschillende temperaturen tegelijk ‘slim’ zal worden ingezet voor de industriële processen én de verwarming van de gebouwen, maakt de primeur voor Vlaanderen compleet. We hopen dat nog Vlaamse bedrijven geïnspireerd geraken door dit voorbeeld.”

Minister Philippe Muyters, Vlaams minister van Innovatie: “Bedrijven als Janssen Pharmaceutica die het aandurven om fors te investeren in innovatie moeten we koesteren. Innoveren is nooit zonder risico, wat het niet evident maakt om de stap te zetten. Precies daarom is het onze taak als overheid om een duwtje in de rug te geven, vooral als het gaat om bedrijven als Janssen die echt een pioniersrol op zich nemen. Dankzij dit warmtenet van de 4e generatie bouwt Janssen Pharmaceutica samen met de nodige partners heel wat kennis en ervaring op. Deze investering is dus niet alleen goed voor het milieu, maar zorgt ook voor een verankering van jobs én technologie in Vlaanderen.”

Minister Joke Schauvliege, Vlaams minister van Omgeving: “Janssen Pharmaceutica toont aan dat bedrijven voluit meewerken aan de realisatie van de Vlaamse klimaatdoelstellingen. Overheden kunnen door het verlenen van de nodige vergunningen met de gepaste milieuverantwoorde voorwaarden de industrie daarin ondersteunen.”

De aanleg van het warmtenet komt tot stand mede dankzij de financiële steun van het Vlaams Energie Agentschap, het Agentschap Innoveren en Ondernemen en het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.


Bron:
Persbericht Janssen Pharmaceutica, foto (c) Janssen Pharmaceutica

30-05-2018
Cookies laten u deze website vlot gebruiken. Deze cookies verzamelen geen persoonsgegevens. Meer informatie