Riothermie: wist je dat er energie in je riool zit?

Afvalwater in onze riolering is gemiddeld 12 tot 18 graden. Een energiebron onder onze voeten die we momenteel niet benutten. Recuperatie van deze warmte via warmtepompen biedt echter heel wat mogelijkheden.

Hoe werkt riothermie?

Riothermie maakt gebruik van energie van afvalwater in de riool voor warmte en koeling. Dit is duurzaam, ecologisch en klimaatvriendelijk. Kort gezegd werkt het principe als een omgekeerde koelkast: een warmtewisselaar in de riool vangt de warmte uit het afvalwater op, die wordt door een warmtepomp opgewaardeerd tot warmte voor gebouwverwarming.

Riothermie biedt een opportuniteit voor energierecuperatie die kan gerealiseerd worden samen met de uitbouw, sanering en renovatie van het rioleringsstelsel. Door de verschillende doelstellingen verstandig te combineren kunnen unieke kansen voor riothermie gevaloriseerd worden. Omgekeerd zou het missen van dit synergievoordeel door de lange levensduur van riolering de deur in belangrijke mate sluiten voor riothermie.

Vanuit de Vlaamse, Belgische en Europese overheden zijn er voor riothermieprojecten allerlei subsidiemechanismen: Flux50, calls Vlaams Energieagentschap, renovatiepremies, Interreg ... Warmterecuperatie uit de riool past ook binnen het burgemeestersconvenant en kan opgenomen worden in de warmtezoneringskaart van de gemeente. Tenslotte kan men de warmte ook leveren aan een warmtenet op lage temperatuur.

VMM maakte een stappenplan voor de toepassing van riothermie

In opdracht van VMM werd een leidraad uitgewerkt door Kelvin Solutions en Ingenium om in 6 stappen die warmte (riothermie) recupereren en je gebouwen een duurzame energiebron geven.

Het resultaat is terug te vinden op de website van VMM: leidraad voor toepassing van riothermie

Bron: www.vmm.be

15-03-2019
Cookies laten u deze website vlot gebruiken. Deze cookies verzamelen geen persoonsgegevens. Meer informatie