Gouverneur Cathy Berx legt eerste buis van warmtenet Warmte Verzilverd

Energiecoöperatie ZuidtrAnt-W, Ecopower en Kelvin Solutions leggen onder de noemer Warmte Verzilverd een coöperatief warmtenet aan. Dit is niet het eerste warmtenet van Antwerpen maar wel het eerste warmtenet dat industriële restwarmte zal gebruiken om nabijgelegen woningen en gebouwen te verwarmen.

Het warmtenet van Warmte Verzilverd aan de Minerve-site, op de grens tussen Edegem en Mortsel, krijgt eindelijk vorm. Binnenkort verrijzen er zo’n 300 woningen die verwarmd worden door de restwarmte van de industriële processen van de Agfa-Gevaertfabriek. Het Mortselse bedrijf zet immers al jaren in op energie-efficiëntie - onder andere met absorptiekoeling en warmtepompen - maar er is nog veel potentieel om extra energie te recupereren.

Het project is een samenwerking tussen Agfa-Gevaert, Revive (ontwikkelaar van de Minerve-wijk) en de vennootschap Warmte Verzilverd. Die laatste bestaat uit energiecoöperaties ZuidtrAnt-W en Ecopower, aangevuld met experten van Kelvin Solutions. Samen staan zij in voor de ontwikkeling, de realisatie en het beheer van het coöperatieve warmtenet.

“Het gaat om een lokaal verankerd project. We gaan in zee met een Vlaamse aannemer - Denys - en recupereren de restwarmte van de Mortselse Agfa-Gevaertfabriek. Daarmee worden niet alleen de nieuwe woningen en de kringloopwinkel Opnieuw & Co, maar ook een productie-eenheid van Agfa-Gevaert zelf verwarmd. Bovendien wordt dit project hoofdzakelijk gefinancierd met burgerkapitaal via lokale energiecoöperaties ZuidtrAnt-W en Ecopower. Dit betekent dat buurtbewoners zelf kunnen investeren in hun eigen warmtenet en zo bijdragen aan de groene warmte van de toekomst.” Karen Feyen, Warmte Verzilverd

De gemeenten Mortsel en Edegem, de stad Antwerpen én de provincie Antwerpen steunen het project, dat uitgevoerd wordt met de financiële steun van de Vlaamse overheid.

Minstens twee gigawattuur

Via de schouwen van Agfa-Gevaert kan het warmtenet vanaf begin 2021 minstens twee gigawattuur recupereren. Dat moet ruimschoots genoeg zijn om de hele Minerve-wijk te verwarmen, goed voor zo’n 300 woningen. Projectontwikkelaar Revive stelt zich met de nieuwe woon- en werkwijk tot doel om van Minerve de duurzaamste wijk van Antwerpen te maken.

Enorm potentieel

Het potentieel van dit soort warmtenetten, waarbij samengewerkt wordt met een privébedrijf, is enorm. Ons land staat immers vol met industriële sites waarvan de restwarmte zo goed als volledig verloren gaat via schouwen. En heel wat van die sites bevinden zich zelfs relatief dicht bij een of meerdere woonwijken.

“Een provincie Antwerpen waarin evenveel hernieuwbare energie wordt geproduceerd als gebruikt… Daar droom ik van en daar werk ik - samen met veel partners - elke dag aan. Dit bijzondere project draagt substantieel bij tot de verwezenlijking van die droom. Zo neemt de provincie Antwerpen steeds meer het voortouw in duurzame stadsontwikkeling. Laten we daar trots op zijn. Het gaat bovendien om een coöperatief project. Dat buurtbewoners er zelf mee in kunnen investeren, juich ik sterk toe. Zonder enige twijfel zal dit goede voorbeeld ook andere gemeenten, bedrijven en ontwikkelaars inspireren. Het is een wezenlijke stap naar een klimaatneutrale regio en een klimaatneutraal land.” Cathy Berx, gouverneur provincie Antwerpen

Naast de ontwikkeling van Revive, worden ook nabijgelegen KMO's en een productie-eenheid van Agfa-Gevaert zelf aangesloten. En de gesprekken voor verdere uitbreiding lopen volop, zodat het project de kiem vormt voor de verdere groei als duurzame warmtecluster.

Kelvin Solutions is heel trots om mee aan de wieg te staan van dit belangrijke duurzame energieproject! En dat dankzij de goede samenwerking met de energiecoöperaties binnen Warmte Verzilverd en met vele andere betrokkenen.

Meer weten over dit warmtenet? Of mee investeren? www.warmteverzilverd.be

Bron: Ecopower, De Standaard, Het Laatste Nieuws, de Gazet van Antwerpen

01-07-2020
Eerste buis gelegd van warmtenet met industriële restwarmte
Eerste buis gelegd van warmtenet met industriële restwarmte
Eerste buis gelegd van warmtenet met industriële restwarmte
Cookies laten u deze website vlot gebruiken. Deze cookies verzamelen geen persoonsgegevens. Meer informatie